ප්‍රසිද්ධ ලිපි

Monday, May 2, 2011

නිර්මාංශ වීම තුන් වන ලිපිය නිර්මංශ වීමේ ආරථික වාසිය..(මස් මාංශ වලින් තොර රටක් බිහි කරමු)

නිර්මාංශ ආහාරයේ ආර්ථික
වාසි

ඒ සමාජ තලයන්ගේ ආහාර
පරිභෝජන රටාව
හා ඒවා ලබා ගත හැකි
මාර්ග ද පවතින ආර්ථික
විසමතාව මත රඳ්ර පවතී. මිල
අධික ආහාර වැඩි පෝෂණ
පදාර්ථයන් ගෙන් පරිපූර්ණ
බවට ඇතැම් අය ගේ ඇති
සාවද්ය මතය බැහැර කළ යුතු
ය. අප වෛද්ය සිසුන් ව සිටි
අවධියේ අපගේ ආචාර්යවරුන්
අපට ද ඉගැන්වූයේ සිරුරට
අවශ්ය ප්රෝටීන,
ඇමයිනෝ අම්ලය, විටමින්, ඛනිජ
ආදිය ලබා ගැනීම සඳහා කිරි,
බිත්තර, හරක් මස්, එළු මස්,
පීකුදු වැනි සත්ත්ව ආහාර
ගතයුතු බවට රෝගීන්ට උපදෙස්
දිය යුතු බවයි. අද වුව ද
ඇතැම් වෛද්යවරුන්
මෙසේ අවවාද කරන බැව්
පෙනේ.
අද ආහාරවල මිල අධික වීම
නිසා ජනගහනයෙන් බහුතරයකට
ඊනියා පෝෂණ ගුණයන් ගෙන්
අනූන සත්ව ආහාර ලබාගැනීම
අපහසු වී තිබේ. එම නිසා මිල
අඩු පෝෂ්යදායි ආදේශක
සෙවීමට සිදුව ඇත. මේ ලිපිය
ඊට අත්වැලක් වනු ඇත යනු
අපගේ විශ්වාසයයි.
මාංශ ආහාර නිෂ්පාදනය
සඳහා යන වියදම නිර්මාංශ
ආහාර නිෂ්පාදනය මෙන් හය
ගුණයටත් දහ ගුණයටත් අතර වන
බව පෙනී ගොස් තිබේ. සාරවත්
පසක වගා කරන ආහාරවල
වැඩි කැලරි ප්රමාණයක්
අඩංගු වේ. මස් සහ කිරි
ලබා ගැනීම සඳහා සතුන්ට
දෙන ධාන්ය ඍජුවම
මිනිසාගේ පරිභෝජනය
සඳහා ලබාදෙන්නේ නම්
මිනිසුන් වැඩි ප්රමාණයකට දිය
හැකි ය.
සත්ව පේර¤ටීන කිලෝවක්
නිෂ්පාදනය කිරීම
සඳහා නිර්මාංශ ප්රෝටීන
කිලෝ 8 ක් පමණ අවශ්ය වෙයි.
මාංශ
ආහාරයේ කොලෙස්ටරෝල්,
සංතෘප්ත මේදය සහ අනිකුත්
රසායන ද්රව්ය හේතු කොට
ගෙන මහ බඩවැල, පියයුරු සහ
පුරස්ථි ග්රන්ථියේ ව
පිළිකා සෑදීමේ අවදානම
වැඩි කරයි. එසේ ම
දියවැඩියාව, ස්ථුලත්වය,
වකුගඩු රෝග ආදියට ද
හේතුකාරක විය හැකි ය.
මිනිසා නිර්මාංශ ආහාර ගත්
විට ඒවා හොඳින් දිරවුවහොත්
සතුන්ට ඒවා කවා, මස්, පීකුදු,
හැම්, බේකන්, සොසේජස් ආදී
වශයෙන් ආහාර කොට
ගන්නවාට වඩා පෝෂණ
පදාර්ථ ලබාගත හැකි ය.
සතුන් ඒවා මිනිසාගේ ආහාර
බවට පරිවර්තනය
කරන්නේ අර්ධ වශයෙනි.
නිර්මාංශ හා මාංශ ආහාර
කිහිපයක පෝෂණ අගයන්
විමසා බලමු.
බිත්තර - (ග්රෑම් 100 ක)
කැලරි, 176, වේදය ග්රෑම්
13.3 කැල්සියම් මි.ග්රෑ. 60,
යකඩ මි.ග්රෑම් 2.1, කැරොටීන්
මි.ග්රෑ. 360
කුකුළු මස් - පේර¤ටීන
ග්රෑ 25.9 , කැලරි 109,
මේදය ග්රෑ. 0.6 කැල්සියම්
මි.ග්රෑ. 25
එළු මස් - කැලරි 194, පේර
¤ටීන ග්රෑ. 18.5, මේදය
ග්රෑ. 13.3 කැල්සියම් මි.ග්රෑ.
150, යකඩ මි.ග්රෑ. 2.5,
කැරොටීන් මි.ග්රෑ. 90
ඌරු මස් - කැලරි 114, පේර
¤ටීන් ග්රෑ. 18.7, මේදය
ග්රෑ. 4.4, කැල්සියම් මි.ග්රෑ.
30, යකඩ මි.ග්රෑ. 2.2
මාළු - කැලරි 650, පේර¤ටීන
ග්රෑ. 16.6, මේදය ග්රෑ 1.4,
කැල්සියම් මි.ග්රෑ. 1.0
සෝයා - කැලරි 342, ප්රෝටීන
43.2. මේදය ග්රෑ. 19.5,
කැල්සියම් මි.ග්රෑ. 240, යකඩ
මි.ග්රෑ. 11.5, කැරොටීන්
මි.ග්රෑ. 426
පරිප්පු - කැලරි 372, ප්රෝටීන
ග්රෑ. 24, මේදය ග්රෑ. 1.4,
කැල්සියම් මි.ග්රෑ. 154, යකඩ
ග්රෑ. 9.1, කැරොටීන් ම.ග්රෑ.
12.9
ටකජු - කැලරි 567, පේර¤ටීන
මි.ග්රෑ. 25.3, කැල්සියම්
මි.ග්රෑ. 40.1, යකඩ මි.ග්රෑ.
40.1, යකඩ මි.ග්රෑ. 2.8,
කැරොටීන් මයි ග්රෑ. 37
ඇතැම් වෛද්යවරුන්
පවා මාංශ ආහාර වල වැඩි
පේර¤ටීන හා කැලරි
ප්රමාණයක් ඇතැයි පැවසුවත්
ඇත්ත වශයෙන් ම ඇත්තේ අඩු
ප්රමාණයකි. මේ අනුව
මිනිසා අඩු පෝෂක ප්රමාණයක්
ලබාගැනීම සඳහා වැඩි මිලක්
ගෙවනු ලැබේ.
මාංශ ආහාරවල
පිළිකා වළකාලීමෙහි සමත්
තන්තු අඩංගු නොවේ. මාංශ
ආහාර උසස් වන්නේ ද නැත.
පෝෂණ
පදාර්ථවලින් පරිපූර්ණ
වන්නේ ද නැත. ලාබදායක ද
නොවේ. කිරි බිත්තර වැනි
සත්ත්ව ආහාරවල ඇති පේර
¤ටීන ඇතැම් එළවළු පේර
¤ටීනවලට වඩා උසස් බව
සැබෑ මුත් ලැගසුම් වර්ගයට
අයත් සෝයා, පරිප්පු, රටකජු,
මෑකරල්, දඹල වැනි ආහාර
මගින් එය පිරිමසා ගත හැකි ය.
අනිකුත් සියලුම එළවළු
හා පලතුරු ඉතා උසස්
ගණයේ පේර¤ටීන, කැලරි,
විටමින්, ඛනිජ, තන්තු ආදිය
අඩංගු වේ. නිර්මාංශ ආහාර
පිළිකාජනක නො වේ.
ඒවා ගැනීම නිසා ස්ථුලත්වය,
අධික රුධිර පීඩනය,
දියවැඩියාව, කොලෙස්ටරෝල්
අධික වීම වැනි රෝගාබාධ
වලට ගොදුරු වන්නේ ද නැත.
දුප්පත් පොහොසත් කාහටත්
බලපාන අන්දමින් ජීවන වියදම
වැඩි වමින් පවතින බව රහසක්
නො වේ. එම නිසා කාගේත්
අවශ්යතාව වන්නේ තම තමාට
අවශ්ය දේ අඩු වියදමකින්
ලබා ගැනීමයි. නිර්මාංශ
ආහාර, ගැටලුවට සුදුසුම
පිළිතුර වේ. නාගරික
බොහෝ දෙනකු මිල අධික හරක්
මස්, එළු මස්, ඌරු මස් වැනි මිල
අධික සත්ත්ව ආහාරවලින්
බැහැර වී කුකුළු මස් සහ මාළු
වෙත අවධානය යොමු කොට ඇති
බවක් පෙනේ. ඒවා ද මිලදී
ගැනීමට වත්කමක් නොමැති අය
ආදේශකයක් වෙත සිත්
යොමා ඇත.
අවශ්ය සියලු පෝෂණ
ගුණයන්ගෙන් හෙබි නිර්මාංශ
ආහාර ඔවුනට අතදීමට මඟ
බලා සිටී. මේවා සත්ත්ව
ආහාර තරම් මිල අධික නැත.
සංතෘප්ත
මේදය, ;කාලෙස්ටරෝල්,
ප්රතිජීවක, හෝමෝන මෙන් ම
නයිටේ්රට් වැනි වස විස ද
අඩංගු නො වේ.
ධනවතුන්ට තම ධනය ඔවුනට ම
ශාපයක් වී ඇති බවක්
නො පෙනේ ද? ඔවුන්ට මාංශ
ආහාර, කිරි ආහාර සහ කට්ලට්,
පැටීස්, පීසා වැනි ක්ෂණික
ආහාර ගැනීමට හැකියාවක්
ඇත. එසේ ම ඒවා නිසා ඇතිවන
රෝගාබාධ වෙනුවෙන්
ප්රතිකාර සඳහා වියදම්
දැරීමට ද හැකියාවක් ඇත.
එහෙත් බෙලහීනව ජීවත්වමින්
සිට අකාලයේ මිය යාම ඔවුනට
දැරිය හැකි ද?
මාංශ ආහාරයට හුරු පුරුදු වී
සිටි අයකුට නිර්මාංශ ආහාර
ගන්නා මුල් අවධියේ වැඩි
ප්රසන්නතාවක් ඇති නොවන්නට
පුළුවන.
එහෙත් ටික දිනක් ඇවෑමෙන් එම
තත්ත්වය පහව යයි. එපමණක්
නොව ලෙඩ අඩු බව, පෙර තිබූ
අලස බව පහ වී තිබීම,
හෘදයාබාධ, පිළිකා,
වාතාබාධ,ඉතා අඩු වන බව සෘජුවම ප්‍රකාශ කළ හැක..
*බුදු දහමට අනුව බැලුවත්,නවීන විද්‍යාවට අනුව බැලුවත් නිර්මාංශ වීම තාර්කික බව කිව යුතුය..

තෙරුවන් සරණයි..

No comments:

Post a Comment